15 jun 2018

BIJ DE PIJN BLIJVEN

OMGAAN  MET PIJN 

In Rebalancing is erkenning en respect voor iedere ervaring (dus ook voor pijn of eventuele weerstand tegen de pijn) vanzelfsprekend en betekenisvol. Als wij in het aanraken pijn onderzoeken, is vaak de eerste beweging van de cliënt ervan weg te gaan- zoals het ons is geleerd. ‘Daar wil ik niet naar toe, dan word het alleen maar erger!’ Hoor je vaak. En soms is dat ook zo.

Maar bepaalde pijnplekken in het lichaam kunnen een uiting zijn van dieper liggende stress of emotionele pijn.  Bij bepaalde angstige, stressvolle of traumatische situaties waar geen uitweg was (vechten, vluchten) heeft het lichaam – en het reptielenbrein – een herinnering opgeslagen in de vorm van verkramping of opgeslagen energie.

Als de cliënt door middel van aanraking, geduld en liefde een andere relatie kan ontwikkelen met die pijnplekken (door er zelf ook onderzoekend naar te ‘kijken’ of erbij te blijven), dan ontstaat er vaak een shift in het systeem en een grote ontspanning, ontlading en soms ook inzicht in een onbewust opgeslagen herinnering. Pijn is zo een informatiedrager in plaats van een last. En als oude pijn echt ‘gehoord’ wordt, kan de ervaring van die pijn getransformeerd worden of zelfs verdwijnen.

Persoonlijke groei

Alle fysieke of emotionele pijn, of stress, is waarneembaar in je lichaam. Het onderzoeken en durven voelen van pijn geeft soms zulke diepe inzichten, dat cliënten er vaak niet meer voor terugdeinzen en zelfs bijna blij zijn als ze bij zichzelf weer op iets pijnlijks stuiten, omdat ze hebben ervaren dat er een schat aan informatie en persoonlijk groei achter verborgen ligt.

BIJ DE PIJN BLIJVEN MOOI VERWOORD IN ONDERSTAAND INTERVIEW

https://www.rebalancing.nl/wp-content/uploads/2014/06/VNGK_0314_P16-1.pdf