19 jun 2017

Twee mensen

“In elke relatie waar twee mensen één worden, is het resultaat twee halve mensen.”

Margret zei herhaaldelijk dat ze wel toe waren aan een relatietherapeut. Ze voelde dat er steeds meer afstand kwam tussen haar en haar man. Als zij wat wilde vertellen, noemde hij haar langdradig en liep weg. Margret vond dit kwetsend en voelde zich niet gehoord.
Wat is er aan de hand. Zelfonderzoek schept duidelijkheid. Diep van binnen moet Margret bekennen dat ze haar man nooit helemaal heeft geaccepteerd zoals hij is. Het blijkt dat ze bang is dat ze toch niet bij elkaar horen. Geen echt stel zijn. Ze is bang om gekwetst te worden en houdt daarom iets van zichzelf terug veroorzaakt door onzekerheid en angst. Ze zijn inmiddels ruim 20 jaar getrouwd en hebben kinderen.
Het echt gezellig maken in huis wilde ze altijd wel, maar onbewust kwam het er nooit echt van. Stel dat hij weer zou besluiten er een eind aan de relatie te maken. Het zou minder pijnlijk zijn als ze niet haar hart en ziel in hun huis had gestopt.
Het zijn onbewuste processen die er wel voor zorgen dat de relatie uiteindelijk de kant op gaat waar ze altijd bang voor was. De oorzaak van haar houding blijkt te liggen aan het begin van hun relatie. Na 9 maanden verkering maakte hij het uit. Zij was in en in verdrietig en huilde een dag lang. Toen belde hij op dat hij zich had vergist. Natuurlijk was ze enorm blij, maar haar vertrouwen in hem had wel een deuk veroorzaakt. Hij kon er dus zo maar een punt achter zetten. Een voedingsbodem voor haar angst. Nu ze zich er bewust van werd en kon voelen wat de oorzaak was van haar houding.

Vrijheid in verbinding

Nu werd haar duidelijk wat haar houding was en kon ze haar man eindelijk zien zoals hij is. Zij had zelf de sleutel in handen om de situatie te veranderen. Afscheid nemen van haar angst. Ze hoefde niet bang te zijn dat ze niet bij elkaar hoorden. Opgelucht vertelde ze dat ze haar huis eindelijk gezellig ging maken voor haar gezin.
Angst was hier jarenlang de onderliggende ‘stoorzender’ van twijfel over de basis van de relatie. Nu dit helder is komt er ruimte voor vrijheid in verbinding.

Bovenstaande is een column van KernWijZe.  Wij hanteren een unieke werkwijze waarin ieder zijn eigen verhaal kan onderzoeken om vervolgens samen te bekijken hoe nu verder……
Kernwijze is een samenwerking van twee Rebalancers, Nell Ketelaars (www.rebalancingnederweert.nl) en Annemiek Heijnen (www.praktijkleefruimte.nl). Meer informatie vind je op www.kernwijze.nl

Natuurlijk kun je ook alleen naar je eigen verhaal kijken.